Jumaat, 14 Ogos 2009

Resepi blueberry crumble pie/tart




Bahan2:


250 gm mentega


100 gm gula aising


500 gm tepung


2 biji telur


1 sd teh esen vanila


Bahan2 topping:


80 gm gula merah


180 gm tepung


80 gm mentega


1 sd teh serbuk kayu manis


1 sd teh baking powder


jem blueberry


Cara2:


Kulit tart: 1. Campur tepung dan gula aising


2. Masuk mentega dan uli lembut hingga jadi crumb.


3. Masuk telur dan esen, uli lagi.


4. Bentuk dlm acuan tart dan bakar 180'C selama 15-20mins.


Topping: 1. Gula, tepung, kulit kayu manis, baking powder dicampur semua dan gaul.


2. Masuk mentega dan uli hingga jadi crumb. Biar sekejap.


3. Tabur crumb atau jem. Apabila siap tabur, bakar 180'C lagi dlm 15-20mins.